Hestemassage
Hvad er det for noget?
Vidste du?
muskler findes der i hesten
%
kan hestens præstationsevne øges med regelmæssig massage
Hesten er verdens største atlet. Med sine over 700 muskler, er der mange muligheder for at hesten får muskulære spændinger, uanset race, diciplin og niveau.
Muskulære spændinger hos hesten kan vise sig på forskellig vis. Den kan have svært ved udføre visse øvelser, manglende smidighed, nedsat præstationsevne, ændringer i temperament eller adfærd m.m.
Så vær opmærksom på de små signaler hos din hest.
Dyrlæger opdagede tilbage i 1900-tallet at massage kan have en både forebyggende og rehabiliterende effekt – helingsprocessen blev kortere og evt. ardannelse reduceret. I følge Jack Meagher, hestemassagens fader, kan massage øge hestens præstationsevne med op til 20%.
Hvad er en hestemassør?
Hestemassøren er en muskelspecialist med fokus på hestens bevægeapparat. Under uddannelsen trænes en hestemassør i at skelne imellem primære og sekundære spændinger. I uddannelsen indgår både teoretiske studier og et praktikforløb, hvorefter uddannelsen afsluttes med eksaminering.
Langt de fleste hestemassører har selv en baggrund indenfor hestesporten, og kan derfor knytte en forbindelse mellem massagebehandling af hesten og specifikke træningsmetoder.
Hestemassøren laver en grundig undersøgelse af hestens muskler og bevægemønster, og behandler hesten med massage og evt. streching.
Udover dette kan massøren give ejeren træningstips, tjekke udstyr og vise strækøvelser som vil gavne hesten.
I bestræbelserne på at opnå optimal sundhed for hesten, samarbejder massøren bl.a. med dyrlæger, kiropraktor, sadelmagere, beslagssmede m.m.
Hvornår kan man bruge massage?
Massagen kan bidrage til at forbedre blodcirkulationen, forøge lymfecirkulationen, forhøje kropsvarmen og sænke blodtrykket. Muskler og sener bliver mere elastiske, pelsen bliver mere frisk og glansfuld og massagen kan være med til at forebygge dannelsen af arvæv, og give hesten et bedre helbred. I sidste ende kan alt dette forlænge hestens karriere.
Massage kan derfor være godt til en unghest som skal begynde til ridning, en hest som skal starte op i ridning igen, eller bare til at vedligeholde muskulaturen og forebygge træningsspændinger hos den alm. hest.
Det skal understreges, at massøren ikke kan erstatte dyrlægens arbejde. – Men bruges i forlængelse af fx. en dyrlæge- eller kiropraktorbehandling. Massagen bruges også som enestående behandling, hvor dyrlægebehandling ikke er påkrævet. Fx ved vedligeholdelse, træningsspændinger m.m.
Massage kan være gavnlig ved
Muskelspændinger
Bevægelses-indskrænkning
Langvarige hævelser/galle
Modstand, tøven eller svagheder i ridningen
Efter skade, hvor den ikke længere er akut
Der masseres ikke ved
Sygdom eller akutte skader
Drægtighed
Smertestillende eller beroligende behandling indenfor de seneste 7 dage.
Behandling med dyrlægeordinerede præparater som fx vaccination, ormekur, antibiotika, binyrebark-hormon m.m. indenfor de seneste 7 dage.
Når din hest skal have besøg af massøren, skal du sørge for:
At den er ren og tør
At man kan stå i en rolig del af stalden.
At hesten ikke er sulten, eller på anden måde utilfreds
At hesten ikke har fået krybbefoder i en time op til behandlingen – den må gerne få stråfoder.
At hesten ikke er varm efter arbejde.
Hvordan foregår en massagebehandling?
Typisk vil en massagebehandling starte med at hesten vises på fast bund, så massøren kan observere hestens bevægelsesmønster. Derefter undersøges hestens muskler, sener og ledbånd. Herefter påbegyndes selve behandlingen, som udføres ved brug af fingre, hænder og arme.
Heste reagerer forskelligt på behandlingen. Typisk vil hesten tygge, smaske, gabe og døse hen som tegn på, at den tager godt imod behandlingen. Dog hvis hesten har meget ømme muskler, kan selv den sødeste hest reagere voldsomt, og fremvise en helt ukendt adfærd.
Lige efter behandlingen har hesten godt af at blive trukket med 15-20 min. eller komme på fold, da bevægelse hjælper med at få de frigivede affaldsstoffer ud af kroppen.
I dagene efter behandling kan hesten godt være øm, stiv og endda urentgående. Dette skyldes at muskulaturen er løsnet op, og bliver brugt på en ny måde. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hestens signaler, når du træner de efterfølgende dage. Husk at varme den ekstra godt op og skridte den ekstra godt af.
Efter omkring 4 dage skulle du gerne begynde at mærke effekten tydeligt, fx ved at hesten er mere smidig under arbejde. Dog kræver nogle heste mere end én behandling, for at få løsnet fuldkommen op.